標題: 有冇人教新手-v-" [打印本頁]

作者: 寂寞    時間: 2008-3-18 01:01     標題: 有冇人教新手-v-"

想玩gundam war 但乜都唔識-_-"
只有一堆復指白deck-v-"
有誰人教我d守則= =
廢事出去玩果時比人話縮人地-_-"
作者: 細路驚    時間: 2008-3-18 01:04

出去叫人教你玩,一係睇說明書,
呢度教你真係一d用都無
都係出去實戰啦 兄弟.
作者: louiswong93    時間: 2008-3-18 17:55

首先要有一份說明書同一富基deck
作者: louiswong93    時間: 2008-3-18 18:03

Gundam War 規則

「GUNDAM WAR」是一個以『機動戰士GUNDAM』的世界為舞台,可讓兩人對戰的正統集換式紙牌遊戲。自行創造個人專屬的GUNDAM世界,並且盡情地戰鬥,這就是「GUNDAM WAR」。

套牌

由五十張卡片所組成的「套牌」就是你的戰力。你可以自由地組合你的卡片,創造出你專屬的軍隊!

國力

使用卡片是需要國力的。當配備了G卡(國力卡)後便發生國力。國力越多就能使用越強的卡片。

配備

國力足夠的話,便能配備MS等機體,而各個角色們也可以配置在機體上登場。

戰鬥

配備機體之後便從宇宙或地球兩方出擊,攻擊敵方的本國。對手也可以派迎擊的部隊出擊。

作戰

勝敗的關鍵並非只靠機體的性能而已,你可使用各式各樣的任務卡和指令卡來協助你的作戰。

勝利

本國會因自己抽牌、支付資源、或是遭受對手攻擊而減少。當對手的本國為減為0張時你就獲得勝利啦!

GUNDAM WAR的卡片

●卡片的種類

○機體卡:代表MS、MA、艦船、軍事據點等等。

○角色卡:代表駕駛員或艦長。

○任務卡:代表各種任務和作戰。

○指令卡:表示各種劇情和事件,是一種用完即丟的卡片。

○國力卡:產生國力。

● 稀有度 代表卡片的出現機率。

R:稀有卡(非常稀少)

U:非普通卡(稀少)

無標示:普通卡(普通)

●系列符號

表示本卡片被收錄於哪一個系列中。

●軍勢顏色

GUNDAM WAR的卡片共分為六個軍勢,玩家可以藉由卡片的外框顏色來加以分辨。

○藍:地球連邦

○綠:ZEON公國

○黑:TITANS、ZANSCARL帝國

○紅:NEO•ZEON、CROSSBONE•VANGUARD

○茶:逆A GUNDAM X(GUNDAM X)

○白:W (GUNDAM W) S(GUNDAM SEED)

●卡片編號

卡片的編碼通常是依照其所屬軍來編號。所屬軍相同且卡片號碼也相同的卡,稱為同一卡片。

U:機體卡~機體卡代表在GUNDAM世界登場的MS、MA、艦船、要塞等戰力。可以出擊至戰鬥區域,對對手的機體或本國造成傷害。

CH:角色卡~角色卡代表在GUNDAM世界中登場的人物,角色卡主要是配置在機體卡上使用,被配置的機體卡可得到戰鬥修正等各式效果。

C:指令卡~指令卡代表劇情或事件。從手牌中使用指令卡時,可立即發生各式效果,效果結束後必需將該指令卡移至墳場。一回合可使用多張的指令卡。

O:任務卡~任務卡表示任務和作戰。任務卡進場後直到廢棄之前,可為場上的卡片帶來不同的附加效果。也有可以配置在機體卡等卡片上的任務卡。

G:國力卡(G卡)~G卡代表著其所屬軍勢的人力資源、科學技術等。當G卡置於自己的場上時會產生「國力」,藉由這些國力便能使用機體卡、角色卡、任務卡、指令卡等卡片。

「特殊G」和「基本G」

凡是只註明了「(自動A):產生1點(顏色)國力。」這種規則敘述的G卡就稱為「基本G」。其他的G卡則為「特殊G」。

SP:特殊卡片(特典卡或商品促銷卡)

?特典卡或商品促銷卡

在購買相關週邊、遊戲軟體、雜誌等商品時附贈的特典或宣傳用卡片。並未收入在實際商品之中。

●特選補充號碼

只有記在特選補充組合,收集用的號碼。不能在遊戲中使用

GUNDAM WAR的顏色

●藍

擅長回復、生產、防禦的勢力。原作動畫中的主角大多都屬於這個勢力。

•「機動戰士GUNDAM」的地球連邦

•「機動戰士Z GUNDAM」的AEGU

•「機動戰士V GUNDAM」的RIGA。MIRIDEIA等

●綠

擁有可以造成傷害等特殊效果而且指令卡能力極為優秀的勢力,國力低時就能生產相當多的機體。

• 「機動戰士GUNDAM」的ZEON公國

• 「機動戰士GUNDAM 0083」的DEREZU。FURITO等

●黑

可以影響場上全體或是大量的卡的效果為特徵。擅長直接破壞卡片。

•「機動戰士Z GUNDAM」的TITANS

•「機動戰士V GUNDAM」的ZANSCARL帝國等

●紅

以指令卡「作戰看破」為代表,擁有可妨礙對手使用卡片之能力的勢力。

•「機動戰士ZZ GUNDAM」的NEO•ZEON

•「機動戰士GUNDAM 逆襲的夏亞」的NEO•ZEON

•「機動戰士GUNDAM F91」的CROSSONE•VANGUARD等

●茶

「逆A GUNDAM」「GUNDAM X」的角色所屬於的勢力。自「棄牌堆」和「墳場」中的卡片再利用的能力是其最大的特徵。

•「逆A GUNDAM」全部

•「機動新世紀GUNDAM X」全部等

●白

以「GUNDAM W」世界和「機動戰士GUNDAM SEED」為中心的勢力。以強力的機體與各式各樣的指令卡為其特點

•「新機動戰記GUNDAM W」全部

•「新機動戰記GUNDAM W」全部等
作者: homika﹏小貓    時間: 2008-3-18 18:20

而家綠色有埋gundam 00喇1!
作者: Lockon    時間: 2008-3-18 21:02     標題: 回復 #5 homika﹏小貓 的帖子

算啦...本中文說明好舊啦.......
作者: 九hi    時間: 2008-3-19 04:20     標題: 回復 #4 louiswong93 的帖子

唔夠 UPDATE呀 朋友
茶色  連G 系列都唔介紹
作者: 寂寞    時間: 2008-3-19 17:57

出去實戰會比人炒-v-"
比人縮左都唔知-,-
之前同d人玩扲副低能既seed出去應戰-,-
唔夠做-.-
人地玩炮z定唔知咩z-.-
頂佢個肺-.-出左star free
佢同我講效果唔-唔爆-.-
重要係咁出擊換裝又自軍配備換裝-.-
下下回10度-_-"
咁樣就搞到我好灰-__________-"
作者: 小軒    時間: 2008-3-19 18:04

QUOTE:
原帖由 寂寞 於 2008-3-19 17:57 發表
出去實戰會比人炒-v-"
比人縮左都唔知-,-
之前同d人玩扲副低能既seed出去應戰-,-
唔夠做-.-
人地玩炮z定唔知咩z-.-
頂佢個肺-.-出左star free
佢同我講效果唔-唔爆-.-
重要係咁出擊換裝又自軍配備換 ...

下下十度唔係好勁啫
作者: Lockon    時間: 2008-3-19 20:05     標題: 回復 #8 寂寞 的帖子

咁係你既問題,唔關人事
而且10度唔多,我見d人一下打百幾二百度......
作者: 小軒    時間: 2008-3-19 20:06

QUOTE:
原帖由 Lockon 於 2008-3-19 20:05 發表
咁係你既問題,唔關人事
而且10度唔多,我見d人一下打百幾二百度......

你睇人玩遊戲王!?
作者: Lockon    時間: 2008-3-19 20:10     標題: 回復 #11 小軒 的帖子

Gundam War呀,我冇講錯,仲已經算少.....
作者: 寂寞    時間: 2008-3-19 21:20

我都見過-.-人地玩(步)兵-.-之後唔知點樣扲左部機張d效果溝哂入去唔知定乜-.-
聽聞咩大會有人玩過5百度出來-.-

作者: 小軒    時間: 2008-3-19 21:26

QUOTE:
原帖由 Lockon 於 2008-3-19 20:10 發表
Gundam War呀,我冇講錯,仲已經算少.....

你做比我睇=]
作者: Lockon    時間: 2008-3-19 21:28

就係果副,另外有d都可以一擊殺....
作者: 寂寞    時間: 2008-3-21 18:34

我都好明白-.-呢樣野你唔睇過自己會信-.-
但係你睇完就知道好易-.-
游戲王要做otk 易到喊啦-.-(講緊未出3月個禁卡表果時)
2家出左我都要諗下游雞有咩玩到otk-.-
事關好多野限同禁-__-"
招高手教玩白卡seed-.-
重有想問 cut in果d係咪張張都做到-.-
同埋 d 防禦出擊牙斯雞係咪可以係防禦step到連機飛出黎 -.-
還有想問私兵效果 果 餅地(唔知係咪咁叫 我果頭卡店d人咁叫)有咩用
眼差d 效果 等 thx~

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0