標題: [大機系列]熱門用機 [打印本頁]

作者: Tiger    時間: 2008-6-30 23:29     標題: [大機系列]熱門用機

順便講下你對各大機實用性,自評COST值,優點缺點等等=]
作者: 美穗    時間: 2008-6-30 23:38

頂,只投左一樣
玩開Sonic Shell 同Flame
主要因為我崇尚格鬥同閃
作者: charity    時間: 2008-7-1 00:29

鍾意用Saviour Shadow同Flame
shadow用↓格打得夠快,主炮一炮就可以射低人
flame近距離格鬥一流,不過flame可以講係冇得遠攻
不過玩arcade mode的話我會用舊機damage

作者: op1invoke    時間: 2008-7-1 00:46

Flame點講都係屈格.......唯一死既就係冇射擊...打Extra嗰D1p3真係投降......

shadow就屈放仔後再開charge shot,但小心射親自己....
作者: chinlap    時間: 2008-7-1 02:01

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-6-30 23:29 發表
順便講下你對各大機實用性,自評COST值,優點缺點等等=]

[搗亂]投了GALE還有SSS
TALES....唔多用@@
SSS...EXTRA FUNCTION實用性唔大(迷:這傢伙還沒下1.1的),SUBOK好用,只不過因為咁令到射擊得返MAIN,格技好用,特別N格,打人兼走佬   缺點當然係佢既特點難用得好
FLAME.....感覺上只係BLADE既大機版,同BLADE相比的話會覺得唔抵
SHADOW....SUB既實用性......(思)反正我是沒多用這台機
神旨這東西不用說了,反正我覺得只會係電腦先用得好囧
GALE....(笑)  這東西根本就係為左屈機而設╮囧╭,心情唔好校好極限系統根本就係去發洩用囧 我覺得根本就係一部720既機=口=  優點唔多講啦  缺點就係因為優點,根本就係格鬥無用,但係彈少硬直大(?)[/搗亂]
作者: lun_521    時間: 2008-7-1 11:58

Prophet的機動性非常好加屈機成份高,Sonic Shell飛得很快。我鍾意
作者: dyg    時間: 2008-7-1 12:39

mission mode已全破但唔見有GALE用囧...
作者: sky3528    時間: 2008-7-1 14:04

My favouite is Shadow. It is fast, his/it's main attack is good
( high damage), and his/it's ↓格 can ........( del 1000000 words)
作者: Tiger    時間: 2008-7-1 16:17

QUOTE:
原帖由 dyg 於 2008-7-1 12:39 發表
mission mode已全破但唔見有GALE用囧...

如果成績頁你冇睇清楚左下角既話
抱歉你需要再打過Orz
作者: JaJa    時間: 2008-7-2 00:46

Flame 的n格和下n格都一流,
main仲可以屈人機,但冇射擊(失敗)
作者: Tiger    時間: 2008-7-2 17:34

Flame大熱@@
佢連MAIN陣勢真係好屈架...我試過比人用Flame連MAIN屈到火Orz
作者: cokp    時間: 2008-7-2 20:35

Flame
好就係攻擊力強.範圍比較大(基本上係Blade既加強版
弱我諗好明顯係打唔到遠戰
所以就算係同兵仔打都比較吃力
連技好難連 -
基本上係咁多
Shadow
好明顯係屈放浮遊炮(名字請不要太介意 -
可以話係無限彈.屈兵仔既一良招數!
格鬥都可以.不過我嚴佢最後果下太大動作.連唔到炮(我知佢本身果招好慢 -
壞就冇乜壞.係覺得佢用刀果招太[短]淨係用把刀撞過去.覺得單調左d
題外話:點解咁快有人打爆任務 -
我仲係軍曹.去到叛軍下(岩岩升上
好難升..........

作者: hei    時間: 2008-7-2 20:38

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-7-2 17:34 發表
Flame大熱@@
佢連MAIN陣勢真係好屈架...我試過比人用Flame連MAIN屈到火Orz

其實有機會我想挑你機XD
作者: dyg    時間: 2008-7-2 20:50

QUOTE:
原帖由 cokp 於 2008-7-2 08:35 PM 發表
Flame
連技好難連 -
基本上係咁多
Shadow
可以話係 ...

話說我已經打爆左兩次XD
作者: Tiger    時間: 2008-7-2 20:51

QUOTE:
原帖由 cokp 於 2008-7-2 20:35 發表
Flame
連技好難連 -
基本上係咁多
Shadow
可以話係 ...

但係Flame同Blade依然存在不同優勢
某程度上我覺得Blade較多元化...

但係sub有固定硬直,而且準確性同威力都較低
順帶一問,有冇人唔知Shadow既sub可以用方向鍵控制?

>點解咁快有人打爆任務
因為早有準備...係1.0而家提升足夠技術
順利通過大部份任務

QUOTE:
原帖由 hei 於 2008-7-2 20:38 發表

其實有機會我想挑你機XD

MF同盟區大賽!大賽啊!!!(拖)
作者: dyg    時間: 2008-7-2 20:53

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-7-2 08:51 PM 發表

MF同盟區大賽!大賽啊!!!(拖)

>順帶一問,有冇人唔知Shadow既sub可以用方向鍵控制?
你唔講點會有人知...囧

>MF同盟區大賽!大賽啊!!!(拖)
有冇MF章?XD
作者: chinlap    時間: 2008-7-2 20:53

QUOTE:
原帖由 dyg 於 2008-7-2 20:50 發表

話說我已經打爆左兩次XD

怎樣怎樣,GALE怎樣?屈機嗎(高呼)
(拖)
作者: cokp    時間: 2008-7-2 20:55

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-7-2 20:51 發表

>點解咁快有人打爆任務
因為早 ...

我家陣走去試試 =
任務打爆了兩次 -
會唔會太過挑機 -
作者: Tiger    時間: 2008-7-2 20:55

QUOTE:
原帖由 dyg 於 2008-7-2 20:53 發表

>順帶一問,有冇人唔知Shadow既sub可以用方向鍵控制?
你唔講點會有人知...囧

>MF同盟區大賽!大賽啊!!!(拖)
有冇MF章?XD

我見TESTER們都唔洗我講就知所以....Orz

一定有= ="
作者: dyg    時間: 2008-7-2 21:13

QUOTE:
原帖由 chinlap 於 2008-7-2 08:53 PM 發表

怎樣怎樣,GALE怎樣?屈機嗎(高呼)
(拖)

非常屈機XD
雖然beam劍唔係我所想既雙劍同紅色劍,
同埋用sub後回力標會唔見左(??)
作者: chinlap    時間: 2008-7-2 21:33

QUOTE:
原帖由 dyg 於 2008-7-2 21:13 發表

非常屈機XD
雖然beam劍唔係我所想既雙劍同紅色劍,
同埋用sub後回力標會唔見左(??)

EXTRA=口=
雖然我唔知點解EXTRA會係=口=
作者: dyg    時間: 2008-7-2 21:35

QUOTE:
原帖由 chinlap 於 2008-7-2 09:33 PM 發表

EXTRA=口=
雖然我唔知點解EXTRA會係=口=

會係什麼?囧
作者: Asuka    時間: 2008-7-2 21:41

好呀好呀!!!搞比賽xdxd
SONIC SHELL下格避槍好勁又遠,橫格超好撞,N格又高攻!!
PROPEHT更加唔洗講,簡直全能高機動大機!
作者: dyg    時間: 2008-7-2 21:50

Gale既main其實比sub仲好用
硬直較小,具貫穿性
格都好好,唔使轉劍
不過回飛棒為charge形式,做唔到"回飛棒-->n格 x 1-->回飛棒-->n格 x 1-->..."
cost其實真係唔只值590,應該值650…

Prophet打extra係最易打嬴
遠近皆宜
不過我認為cost只值550…

作者: Tiger    時間: 2008-7-2 22:00

點解你會認為Prophet只有550而Gale有650?

如果有比賽會多一個比賽版本...
GALE會有少少分別
修正現有問題
同埋"復活"會大改變
1.取消自動回耐久值
2.從任何命中的攻擊力當中扣除一半加到自己
3.取消加速
作者: dyg    時間: 2008-7-2 22:06

QUOTE:
原帖由 Tiger 於 2008-7-2 10:00 PM 發表
點解你會認為Prophet只有550而Gale有650?

如果有比賽會多一個比賽版本...
GALE會有少少分別
修正現有問題
同埋"復活"會大改變
1.取消自動回耐久值
2.從任何命中的攻擊力當中扣除一半加到自己 ...

因為我覺得Prophet沒有什麼出眾之處
只係基本性能和攻擊力比中機高...
作者: Tiger    時間: 2008-7-2 22:32

QUOTE:
原帖由 dyg 於 2008-7-2 22:06 發表

因為我覺得Prophet沒有什麼出眾之處
只係基本性能和攻擊力比中機高...

COST值其實係因應VERSUS而定
Prophet最值590既係格鬥命中率,先判(姐係好撞)及其機動性
我試過用Prophet同個FD用Gale打
兩ROUND一部都冇爆....= =
當然我果個FD都未算識玩....
作者: chinlap    時間: 2008-7-2 23:26

打電腦同打人梗唔同啦- -
打人.......槍勁有鬼用,要打得中先得架=口=
而且又少彈,開多兩槍就埋身肉搏,SUB又回得慢= =
作者: 5050x5050    時間: 2008-7-3 08:27

Saviour Shadow~攻擊快&強,
主射擊也可打倒人, 多人時可以它分散
一一擊破~

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0