標題: 80後 [打印本頁]

作者: peterlf2009    時間: 2010-1-28 20:25     標題: 80後

近日有一班80後青年人未經批准而可擅闖禮賓府,而相對於早前80後在禮賓府靜坐示威被拒諸門外,未能一睹禮賓府和向曾特首會面。
您對此事有何看法?
作者: David526    時間: 2010-1-28 20:33

班人太瀲進
作者: sammychan54    時間: 2010-1-28 20:43

80後係正確,只係班人意識唔到佢地既動機
只有呢個方法先可以比社會正視呢個問題同矛盾
政府更宣揚80後呢group人,
只會更快令社會分化, 從而令社會忽略佢地80後反高鐵既真正目的
唔係為左反而反, 理據有基本法(1國2制)事件
同埋170km/h最高車速事件(西鐵線都150km/h每小時最高車速)
政府只係一味話80後點點點
等人地去忽略背後解決唔到既問題
[本人係90後,絕對同意80後既行動]
作者: 小軒    時間: 2010-1-28 20:49

八十後不論在字面上還是意義上也只是說明那群1980後出世的市民.
==
但是那群請願的好像是本土行動突發性衝擊, 順應曾特首的回應.
而BBQ那群嗎? 就只知道是是特首親屬的成員,
詳情不太清楚.
==
激動不激動是因人而異, 有人可以說WTO韓民才叫激進,
當然, 香港人到現在為止遊行示威這麼和平也是世界一大奇觀
作者: 小軒    時間: 2010-1-28 20:51

QUOTE:
原帖由 sammychan54 於 2010-1-28 20:43 發表
只會更快令社會分化, 從而令社會忽略佢地80後反高鐵既真正目的
唔係為左反而反, 理據有基本 ...

我沒記錯的造是獨媒跟肥佬黎自己用,
但其實以呂大樂的第四代香港人形容更為貼切,
一般人一出世就無運行
作者: louislee2815    時間: 2010-1-28 22:58

我真係想知點解9x年出世既人會叫自己做80後
作者: 神樣之人    時間: 2010-1-29 00:37

總體來說,
我覺得那班80後完全被激進派利用了
作者: 星月流恨    時間: 2010-1-29 00:44

標題內容一樣好笑~
問個個唔討論,得個發貼~
作者: 神樣之人    時間: 2010-1-29 00:58     標題: 回復 #8 星月流恨 的帖子

你猜他是為討論而發帖嗎?
作者: 星月流恨    時間: 2010-1-29 01:03

你認為你們這樣認真會得到什麼
作者: 神樣之人    時間: 2010-1-29 01:06     標題: 回復 #10 星月流恨 的帖子

想來也沒得到什麼(除了威望
也是不必太認真啦
反正再過幾個回覆不是end po就是被騎
作者: 星月流恨    時間: 2010-1-29 01:07

你認為你這樣說~就不會被騎嗎~
由你說出這一句的時候~這個貼已經被騎
作者: 神樣之人    時間: 2010-1-29 01:28

唔...
原來我成了主謀
作者: Master    時間: 2010-1-29 01:44

QUOTE:
原帖由 sammychan54 於 2010-1-28 20:43 發表
唔係為左反而反, 理據有基本 ...

鐵路主要目的是戰爭,起高鐵其實是偉大祖國的意願,不要只在自己的世界思考,想深一層吧
作者: 神樣之人    時間: 2010-1-29 01:54

那班人總對政府有偏見
政府有咩搞佢地就睇都唔睇下d detail就反對
今次高鐵同樣
============================
以上個人見解
作者: peterlf2009    時間: 2010-1-29 15:57     標題: 回復 #6 louislee2815 的帖子

明明80後的意思係1980年代後出世的人
作者: louislee2815    時間: 2010-1-29 17:00

QUOTE:
原帖由 peterlf2009 於 2010-1-29 15:57 發表
明明80後的意思係1980年代後出世的人

咁9x年出世既人係唔係叫90後?

如果係既話

點解樓主93年出世會叫自己做80後=[
作者: 小軒    時間: 2010-1-29 17:04

QUOTE:
原帖由 louislee2815 於 2010-1-28 22:58 發表

都叫1980打後
作者: 小軒    時間: 2010-1-29 17:05

QUOTE:
原帖由 神樣之人 於 2010-1-29 00:37 發表
總體來說,
我覺得那班80後完全被激進派利用了

靠, 笑了
作者: 小軒    時間: 2010-1-29 17:06

QUOTE:
原帖由 Master 於 2010-1-29 01:44 發表
鐵路主要目的是戰爭,起高鐵其實是偉大祖國的意願,不要只在自己的世界思考,想深一層吧

陰毛論:高鐵可以行坦克
==
無論如何, 香港地價是會漸漸的增加沒差, 而且超越通漲水平.
作者: 小軒    時間: 2010-1-29 17:14

QUOTE:
原帖由 神樣之人 於 2010-1-29 01:54 發表
那班人總對政府有偏見
政府有咩搞佢地就睇都唔睇下d detail就反對
今次高鐵同樣
============================
以上個人見解

建議你不要只把陳巧文周諾恆等人變成全部80後=]
再說, 你真的沒有看公共專業聯盟的麼?
反對派就真的逢政府提出的法案必反嗎?
反對派投反對票的才只佔兩成.
而且政府, 政黨[不論藍綠紅陣營]也希望通過最低工資最高工時的,
你看看F.C.那群人搞甚麼. 自己提出的動議自己反對,
連自己的坐位也不知在哪也不要緊,
你就認為F.C.選民基礎夠廣泛代表性嗎?
航運運輸界[好似係咁叫]選民就得約二百人, 空姐, 機司等不只這個數吧.
就你這樣說話而言, 可見你是見他們反對, 你就去反對他們的人,
純粹搞對抗, 毫無研究矣.
再說, 政府就真的做甚麼也對的嗎?
有趣, 想反擊的, 就乖乖拿證據出來.
別把苦行的也打入所謂激動的, 更別把那些不問時事的學生們涉80後,
無謂的=]
這只是標籤戰, 而1980後出世的通通受罪.
階級戰爭, 你還看不清嗎? 我不敢說我肯定看得百分百穿, 但我肯定比一般人較清楚.
作者: peterlf2009    時間: 2010-1-29 17:45

咁你們支持政府興建高鐵嗎,我就唔支持,因為如果無人use的,就會浪費好多錢
作者: 小軒    時間: 2010-1-30 01:44

QUOTE:
原帖由 peterlf2009 於 2010-1-29 17:45 發表
咁你們支持政府興建高鐵嗎,我就唔支持,因為如果無人use的,就會浪費好多錢

支持但不同意現行方案.
作者: homika﹏小貓    時間: 2010-1-30 03:16

QUOTE:
原帖由 louislee2815 於 2010-1-28 22:58 發表

1990 不是 1980之後嗎? =]
其實我們也是60s後 =]
80s後 是一個「分類」 即是年齡於20~30 的朋友
作者: homika﹏小貓    時間: 2010-1-30 03:17

老老實實本人看不出香港有什麼人屬激進派

最多也只能說是 「激派」
作者: Master    時間: 2010-1-30 21:04

QUOTE:
原帖由 小軒 於 2010-1-29 17:06 發表

陰毛論:高鐵可以行坦克
==
無論如何, 香港地價是會漸漸的增加沒差, 而且超越通漲水平.

主要係鐵路用黎運軍備

而家經濟唔好,政府勾完地怕蝕錢唔肯放,,地價當然越黎越貴,香港前途一片...(默
作者: 小軒    時間: 2010-1-30 22:36

QUOTE:
原帖由 Master 於 2010-1-30 21:04 發表

主要係鐵路用黎運軍備

而家經濟唔好,政府勾完地怕蝕錢唔肯放,,地價當然越黎越貴,香港前途一片...(默

唔知有冇人睇過今年既東宮西宮8.2 慳電的當奴,
有講全港只係用左24%既土地,
當然, 地少山多呢個問題其實應該爆多D石, 當然係有限度咁爆...

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0