標題: [交流] 新手幾問 [打印本頁]

作者: rhodrhi    時間: 2010-5-9 00:22     標題: 新手幾問

我系新手 , 只玩2星期 , 玩茶MF 的 !! 多多指教 !!

我有少少問題想問問咁多位高手/老手 , 就係 :
1. 我上La Vie En Rose , 睇唔明god gundam(22代) 點用 ....
2. 自軍機庫係配備區 ??
3. 昨日之敵洗唔洗比cost (飛出黎果架)??
4. [專用xxxx] 可以配其他character??
5. character係唔係一定要同unit 係配備階段同時出 ?? ( 可五可以上turn 出 一個character , 無機配出 ?? )
6. 預防(x) ... 我聽我fd 講話rule book 有新ver , 所以佢地話我錯 , 所以我想問預防係點用 ??

多謝回答或觀看 ...

可以私下找我切磋技術 !!
MSN : [email protected]

or

PM or 留言 都可以 !!

十萬個THX !!
作者: CSCS321    時間: 2010-5-9 10:45

持有「MF」的自軍機體被破壞的場合、可以將其和手牌、或是自軍垃圾場中的這張卡置換。那個場合、將被置換的卡移到持有者的本國下方、將那個破壞無效。這個效果、也可以以擂台的機體為對象。
持有「MF」的自軍機體被破壞的場合可以用god gundam(22代)置換(自軍機體破壞無效),將被置換的自軍機體移到持有者的本國下方..and可以以擂台的機體為對象。
作者: LKSJ    時間: 2010-5-9 13:22     標題: 回復 #1 rhodrhi 的帖子

hi, rhodrhi找日組好副綠水同你打deck
作者: LKSJ    時間: 2010-5-9 13:35

QUOTE:
原帖由 rhodrhi 於 2010-5-9 00:22 發表
我系新手 , 只玩2星期 , 玩茶MF 的 !! 多多指教 !!

我有少少問題想問問咁多位高手/老手 , 就係 :
1. 我上La Vie En Rose , 睇唔明god gundam(22代) 點用 ....
2. 自軍機庫係配備區 ??
3. 昨日之敵洗唔洗比 ...

1. 人地答左
2. 自軍機庫唔等於配備區
3. 唔清楚
4. 可以(好似)
5. 係, 除非快速
6. 預防(x)
(自動B): 當這張卡成為「被使用的卡片」的場合,以這張卡片為目標的敵軍指令卡,其合計國力必須加上x點才能使用。(rulebook ver2.1)
作者: receition    時間: 2010-5-9 15:14

3 唔洗,只要佢冇講要pay cost 就可以拉番出黎
作者: MHT317    時間: 2010-5-9 16:47

4.可以......

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0