標題: 新手問紫國 [打印本頁]

作者: waiyan1013    時間: 2010-5-27 20:40     標題: 新手問紫國

我相信有D人會入紫國力,當我入左10紫+2白(1特G2點)
仲會晤會入其他色的卡?(多於3色)
全紫又會晤會?
仲有,00的紫卡指定國力分兩part,點計?
最後,茶國力G武鬥傳,D卡有X/Y,X/Y,X/Y,點先用X,幾時Y
作者: ivan00    時間: 2010-5-27 23:16

紫色係為左pay 00系列先要用
所以無需要入第三色

全紫都要入少少其中之一色既地

當一部00機指定合計資源係: 2 2 5 2
你場上既地可以係:
1. (2~3)紫色(2~3)紅色 合共5國力
2. 2黑2紅1紫特殊地 合共5國力
以上兩種方法先可以pay

G系列MF機體 X/Y X係無set人既時候計算 Y係有set人既時候計算
作者: waiyan1013    時間: 2010-5-28 16:01

乜紫色唔係類似(百搭),可代其他色咩?
作者: 3122112    時間: 2010-5-28 20:44     標題: 回復 #1 waiyan1013 的帖子

乜紫色唔係類似(百搭),可代其他色咩?
作者: ivan00    時間: 2010-5-28 21:34

um 之前雙色係百搭
不過改左lu
需要以紫色+是但一隻色 or 三隻色先可以使用
作者: waiyan1013    時間: 2010-5-29 11:56

咁紫國力(地)係唔係類似(百搭),代其他色?
作者: ivan00    時間: 2010-5-29 12:24

唔係
係計中立國力
不屬於任何一隻色
作者: waiyan1013    時間: 2010-5-29 14:25

即係只可作出00機?(咁廢...)
作者: ivan00    時間: 2010-5-29 20:00

紫基本地 只可以用黎pay 00系列
同 無指定既卡
作者: waiyan1013    時間: 2010-5-29 20:48

有冇國力係百答嫁
作者: ivan00    時間: 2010-5-29 20:50

就係六隻色加中立紫色
作者: waiyan1013    時間: 2010-5-29 20:54

技呢?有冇技卡將卡片變成1色?
好似國CE達有
作者: ivan00    時間: 2010-5-29 21:47

好似得白色有:

CH-92  R   トレーズ・クシュリナーダ
國力資源:3 - 5 - 0       戰鬥修正:2 - 0 - 2
特徵:OZ 男性 大人
預防(5)  家名
(自動A):這張卡、不會成為敵軍效果的對象。
(自動A):場上和手牌和自軍機庫中的、持有者為自軍玩家的、全部的卡的指定國力變更為白色國力。

レняみЁъ⑦.Ыユйяユヱ
O-05
ヨユ⑦ヲ卅Уみ⑦A編

ゞ/ぁ/◎ (自動A):自軍玩家的,場,手牌,垃圾埇中,全部的卡的指定國力是,變更成白 國力。  

強硬D既方法都有
民間ЭЧヲ艦
G-10
烈火ソ咆哮
特殊G (自動A):這張卡是,紫 國力1產生。
(自動A):自軍格納庫中的卡被使用的場合,這張卡所發生的國力視同任意種類的國力。

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0