標題: 又一評論—閃光高達 [打印本頁]

作者: kimwong3252000    時間: 2011-3-15 16:40     標題: 又一評論—閃光高達

FREE:
這次比wing更嚇人

筆者: 哇靠! 12000COST! 你到底有多強啊….

當時筆者入唔切貨就已經比人買哂, 當時見到16甲, 唔怪得咁多人買

筆者: 咁難得我有台強化機, 你地竟然…

不過”塞翁失馬, 焉知非福”, 原來16甲係賣廣告, 當筆者再一次查看閃光機體資料…很嚇人…16甲-->14甲…

筆者: 話說G高達的裝甲應該比較高吧

TIOOO: 太強只會令遊戲失去平衡

筆者: …

沒錯, 14甲的閃光的確是廢物

就以死神為例, 死神以雞弱射擊見稱, 打下去閃光竟然都扣到10

劍突: 話說我的光防都比你的實防還好吧

沒了16甲的保護, 6實甲只能當砲灰, 難聽d講句…分分鐘連班豹呢台22lv都可以打爆閃光

我不是在說笑, 班豹一下射擊可對閃光造成很高的傷害, 如果上多諾更是扯淡

除了高甲的賣點 (以賣廣告時為準), 相信爆金 (即明鏡止水) 亦是一個賣點 (雖然資料無寫, 但實際上其實係有)

只要爆金(紅血發動), 攻擊力上升60% (即原本如果格鬥扣你10, 爆金可以扣你16, 如果EN技…w)

不過這不是亂入版, 亂入版閃光有成90血, 爆完金起碼打人3下

玩家版…要得返17(18?)血先會爆金, 即係比人打2下就講88

閃光高達…射擊傷不了人, 即打人只能上蔡蔡子

蔡蔡子: 我的泛用性那麼大, 應該是我賣500, 希羅400大元吧

原本強大光防變到唔上唔落, 擋格變成怕格

有一件事十分有趣

就是曉反射閃光的射擊扣閃光3 (4?)

可是當閃光爆金時攻擊力上升60%, 很神奇地反射攻擊並沒有上升60% (簡直可以寫入黑歷史)

閃光為跟wing的同期新機

售價更貴, 質素更雞

Wing有著比死神更出色性能成為暫時最強的機 (可以一打一部半)

閃光…如果你嬴到已經可以拜神

建議改善:

1.將射擊稍作提高(28)

2.要不改革裝甲 (16-17), 要不改善光甲(11-12)加實甲(8-9), 不然加血量 (75-80)

相信咁樣既閃光應該先有霸氣

作者: UniCorn    時間: 2011-3-15 17:30     標題: 小評論

QUOTE:
原帖由 kimwong3252000 於 2011-3-15 04:40 PM 發表
和諧和諧.........

不能只看攻,要攻守兼備才算是強機(30lv的ZZ)
綜合兩方面,wing同freedom,justice,X差唔多

閃光...只能攻的較防光版正義,閃光同正義兩部夾埋可以格爆全SMP任何一部S機
明鏡止水...超唔實用,有同無分別不大(有時人地剩番幾滴血,一下格到人地爆EN)
攻的時候多數出到1-2次,守唔用古華分分鐘1次都出唔到
我寧願放棄明鏡止水換16甲

可唔可以幫我hide咗佢,比咗$先可以睇到...

作者: kimwong3252000    時間: 2011-3-15 17:40

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2011-3-15 17:30 發表

不能只看攻,要攻守兼備才算是強機(30lv的ZZ)
綜合兩方面,wing同freedom,justice,X差唔多

閃光...只能攻的較防光版正義,閃光同正義兩部夾埋可以格爆全SMP任何一部S機
明鏡止水...超唔實用,有同無分別不大 ...

已和諧

wing我覺得防好好...如果無曉既話...

閃光低機動已經係缺點

而且不耐格

價值完全不及wing
作者: wingzero6a22    時間: 2011-3-15 19:01

天呀,到底強化人幾時有部同co同nt抗衡既機= =
作者: UniCorn    時間: 2011-3-15 19:57     標題: 回復 #4 wingzero6a22 的帖子

30lv果時...指定主機:ZZ

-------------------------------------------------------------
回復 #3 kimwong3252000 的帖子

閃光除高格外無可取之處

QUOTE:
原帖由 kimwong3252000 於 2011-3-15 05:40 PM 發表

已和諧

wing我覺得防好好...如果無曉既話...

閃光低機動已經係缺點

而且不耐格

價值完全不及wing

點可以將NT機同強化人機比...

強化人機除ZZ外冇一部有好大價值...

反觀NT,F91,白卡,基利,neo,X,死神,每部都可以獨當一面

Co D機雖然冇NT咁屈,但係都好勁

強化人:gp02a,格又唔係,射又唔係

獵犬,高攻豆腐

the o,厚甲高格,總算還有可取之處

eins,在到處防光的世界裡沒有作為,防又唔強

exia,只可攻,不可守

多基,除了裝甲外,沒一樣比得上ZZ

閃光,高格紙皮

睇黎我都可以開個帖收下錢(思

作者: UniCorn    時間: 2011-3-16 09:38

啱啱留意到,順便推下帖

QUOTE:
原帖由 kimwong3252000 於 2011-3-15 04:40 PM 發表
TIOOO: 太強只會令遊戲失去平衡

人種早已令遊戲失去平衡了...

16-20lv:Co天下,非Co儲$買4突同神盾都儲死你

21-30lv:比較平均,NT優勢較大

31-35lv:NT和Co平分天下,強化 (ry

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0