標題: [學術探討] accumulated error點計? [打印本頁]

作者: Amuro    時間: 2011-9-6 23:45     標題: accumulated error點計?

無學過

如果一個正方形邊長既maximum absolute error係0.5cm
咁個正方形area既accumulated error係幾多?
我正係知一定唔係0.25cm^2
作者: 仁一個    時間: 2011-9-6 23:49

忘了
是最大面積和最小面積的差值?
作者: Amuro    時間: 2011-9-6 23:52     標題: 回復 #2 仁一個 的帖子

唔知
本書無講 老師無教
正係知 叫 "累積誤差"
======================
頭先起yahoo知識+查過
accumulated percentage error好似係 est.area - min.area / est.area * 100%

作者: satzuna    時間: 2011-9-7 05:41

QUOTE:
原帖由 Amuro 於 2011-9-6 23:45 發表
無學過

如果一個正方形邊長既maximum absolute error係0.5cm
咁個正方形area既accumulated error係幾多?
我正係知一定唔係0.25cm^2

沒記錯的話
accumulated error是出現於帶error的elements相乘與原數值相乘之差,這差是為accumulated error
若正方形邊長是2,maximum absolute error是0.5
(2+0.5)x(2+0.5) - 2x2
=6.75-4
=2.75

2x2 - (2-0.5)x(2-0.5)
=4 - 2.25
=1.75

出現兩組答案後選較大的那個,也就是2.75

作者: UniCorn    時間: 2011-9-7 06:46

QUOTE:
原帖由 satzuna 於 2011-9-7 05:41 AM 發表

沒記錯的話
accumulated error是出現於帶error的elements相乘與原數值相乘之差,這差是為accumulated error
若正方形邊長是2,maximum absolute error是0.5
(2+0.5)x(2+0.5) - 2x2
=6.75-4
=2.75

2x2 - (2-0.5)x(2-0.5)
=4 - 2.25
=1.75

出現兩組答案後選較大的那個,也就是2.75

我原本都係咁諗,但問題係唔知邊長係幾多...
作者: satzuna    時間: 2011-9-7 13:14

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2011-9-7 06:46 發表

我原本都係咁諗,但問題係唔知邊長係幾多...

因為太久遠的東西都忘了,希望不要記錯就好
作者: alanyip14532    時間: 2011-9-7 16:26     標題: 回復 #5 UniCorn 的帖子

正方形呀!
邊有分長同闊呀!
作者: 0V0    時間: 2011-9-7 16:49     標題: 回復 #7 alanyip14532 的帖子

是有可是無分,仲有UniCorn講得無錯
講返樓主個問題先
先let x be the length of spuare
2x-([x-0.5]*[x-0.5])

([x+0.5]*[x+0.5])-2x
找最大戈個

作者: Amuro    時間: 2011-9-7 18:30     標題: 回復 #4 #5 #6 #7 #8 的帖子

已明 thx
作者: UniCorn    時間: 2011-9-7 20:33

QUOTE:
原帖由 alanyip14532 於 2011-9-7 04:26 PM 發表
正方形呀!
邊有分長同闊呀!

你腦殘呀?
邊度見到我寫長同闊呀?
正方形就無邊長?
你幼稚園讀咩數架?

QUOTE:
原帖由 0V0 於 2011-9-7 04:49 PM 發表
([x+0.5]*[x+0.5])-2x
找最大戈個

係x^2

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0