標題: 關於曉GE問題 [打印本頁]

作者: 型熙    時間: 2011-9-11 16:57     標題: 關於曉GE問題

大家都知道曉可以反大部分雷射GA啦
但係我又有D問題想問下
1.如果基利昂斯射曉會點呢?(基利昂斯可以射兩下,兩下都會反晒?)
2.如果正義用雷射回力鏢射曉會點呢?(回力鏢可反嗎?)
3.如果如果尼奧2號機+紅突射曉會點呢?(支援攻擊可反嗎?)
4.如果自由用EN射曉又會點呢?(自由EN可反嗎?)
5.如果卡碧尼用浮游炮打曉會點呢?(浮游炮能反嗎?)
以上全部假設曉的反光機能正常
知者請回,如果有片仲好,本人感激不盡
作者: sdjkn    時間: 2011-9-11 17:05

1. 只反1下
作者: laukwunyin    時間: 2011-9-11 17:05

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2011-9-11 16:57 發表
大家都知道曉可以反大部分雷射GA啦
但係我又有D問題想問下
1.如果基利昂斯射曉會點呢?(基利昂斯可以射兩下,兩下都會反晒?)
2.如果正義用雷射回力鏢射曉會點呢?(回力鏢可反嗎?)
3.如果如果尼奧2號機+紅突射曉會點呢?(支援攻擊可反嗎?)
4.如果自由用EN射曉又會點呢?(自由EN可反嗎?)
5.如果卡碧尼用浮游炮打曉會點呢?(浮游炮能反嗎?)
以上全部假設曉的反光機能正常
知者請回,如果有片仲好,本人感激不

1.反第一下(第二下自動消失
2.可以
3.反普射(援射自動消失
4.不可
5.卡碧出射 反第一下(浮游攻撃不能)/卡碧出格 浮游反5到

作者: UniCorn    時間: 2011-9-11 18:42     標題: 回復 #1 型熙 的帖子

自己試下打咪知lo...

多次射擊只反第一下
所有光束普射都反
特殊射擊/特殊EN射不能反(e.g.牛油炮, Freedom EN 射, etc.)

QUOTE:
原帖由 laukwunyin 於 2011-9-11 05:05 PM 發表

3.反普射(援射自動消失

雖然圖係反普射,實際係反援射
作者: Amuro    時間: 2011-9-11 19:22

[捉字mode]
歷代高達既槍射出黎既唔係雷射光束[laser beam] 而係粒子光束[particle beam?]
大約原理可以睇維基
http://zh.wikipedia.org/wiki/米諾夫斯基粒子
[/捉字mode]
作者: laukwunyin    時間: 2011-9-11 20:03

QUOTE:
原帖由 Amuro 於 2011-9-11 19:22 發表

歷代高達既槍射出黎既唔係雷射光束 而係粒子光束
大約原理可以睇維基
http://zh.wikipedia.org/wiki/米諾夫斯基粒子

用雷射就5會有光束嘅效果
作者: UniCorn    時間: 2011-9-11 20:19

QUOTE:
原帖由 laukwunyin 於 2011-9-11 08:03 PM 發表

用雷射就5會有光束嘅效果

是嗎?     (我甚麼都不知道~
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
作者: laukwunyin    時間: 2011-9-11 20:39

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2011-9-11 20:19 發表

是嗎?
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

5信你去睇UniCorn...ReZEL用的就是雷射
如果你見到佢用雷射可以用到光束咁一下一件5洗拉炮你話點就點...
作者: UniCorn    時間: 2011-9-11 22:01

QUOTE:
原帖由 laukwunyin 於 2011-9-11 08:39 PM 發表

5信你去睇UniCorn...ReZEL用的就是雷射
如果你見到佢用雷射可以用到光束咁一下一件5洗拉炮你話點就點...

ReZEL 的不是 Beam rifle 和 Mega beam launcher 嗎...

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2011-9-11 08:19 PM 發表

是嗎?

其實只想指出 laser 也是光束的一種
(不過唔知gundam對光束的定義是甚麼

作者: laukwunyin    時間: 2011-9-11 22:13

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2011-9-11 22:01 發表

ReZEL 的不是 Beam rifle 和 Mega beam launcher 嗎...

其實只想指出 laser 也是光束的一種
(不過唔知gundam對光束的定義是甚麼

明明學狙吉用雷射 就話自己用光步=_=

我讀物理的 怎會不知道(思
睇完08再同UniCorn對比一下你就明...

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0