標題: 關於cut木既求助 [打印本頁]

作者: Amuro    時間: 2012-2-16 20:10     標題: 關於cut木既求助

是咁的
我要cut唔少既幼木條 (6mm * 6mm * 1m)
要切到一個直角 如下圖

但係工具只得:

類似骨鋸既劣質小型鋸 *8
界刀 *2
間尺之類
專業既鋸木工具係完全冇

人手鋸比較無效率 & 易鋸爛
因為我有既鋸唔似刀片咁鋒利,只係純粹磨走d木
而且d木唔算硬 一唔小心就會磨爆

有無方法可以:
5個人 75分鐘內 靠以上工具 鋸200條上圖所指既木
作者: donaldlau1995    時間: 2012-2-16 20:13

d木會5會一壓就爆?
作者: 某招    時間: 2012-2-16 20:15

QUOTE:
原帖由 Amuro 於 2012-2-16 20:10 發表
是咁的
我要cut唔少既幼木條 (6mm * 6mm * 1m)
要切到一個直角 如下圖

但係工具只得:

類似骨鋸既劣質小型鋸 *8
界刀 *2
間尺之類
專業既鋸木工具係 ...

幾厚?
作者: Amuro    時間: 2012-2-16 20:20     標題: 回復 #3 某招 的帖子

木條 6mm闊 x 6mm高 x 1000mm長(長度唔重要)

鋸 大概0.4~0.6mm ,會磨斷 0.4~0.6mm部分既木

回復 #2
唔會
但鋸到最尾就容易順住木紋爆開, 要好小心 or 用cutter埋尾 但好慢 而且好高難度
cutter唔易切斷d木
作者: 某招    時間: 2012-2-16 20:23

QUOTE:
原帖由 Amuro 於 2012-2-16 20:20 發表
木條 6mm闊 x 6mm高 x 1000mm長(長度唔重要)

鋸 大概0.4~0.6mm ,會磨斷 0.4~0.6mm部分既木

回復 #2
唔會
但鋸到最尾就容易順住木紋爆開, 要好小心 or 用cutter埋尾 但好慢 而且好高難度
cutter唔易切斷d木

你用黎做咩?
作者: Amuro    時間: 2012-2-16 20:27     標題: 回復 #5 某招 的帖子

需要用黎砌條木橋 但難度非常高
砌一條 1米長 ,35cm高 橋跨85cm    etc.
既木橋, 負重量最少13kg 決賽15kg, 每次負重加3kg ~ 2kg
之類之類既唔同規則
但重點係
1. 提供6mm * 6mm * 1000mm 既木條 30支
木條既質地同木紋方向全部都唔同, 有d直紋有d橫紋  好易斷

2. 後日 , 星期六(18號) 會起比賽場地即場砌
唔可以預先砌定 or 加膠水etc
可以預先cut & 設計

而我個組座橋 某部分需要呢d木條
可能有人參加過呢個比賽
作者: 某招    時間: 2012-2-16 20:34

QUOTE:
原帖由 Amuro 於 2012-2-16 20:27 發表
需要用黎砌條木橋 但難度非常高
砌一條 1米長 ,35cm高 橋跨85cm    etc.
既木橋, 負重量最少13kg 決賽15kg, 每次負重加3kg ~ 2kg
之類之類既唔同規則
但重點係
1. 提供6mm * 6mm * 1000mm 既木條 30支
木 ...

如果係咁ge,我個人建議借電鋸
http://www.tw-news.com.tw/List.asp?ItemID=12895
呢種
你睇下學校有冇得借(有d學校可能有
雖然我有一個
作者: Amuro    時間: 2012-2-16 20:45     標題: 回復 #7 某招 的帖子

似乎無, 只係勉強借到疑似骨鋸
but我聽日會再去問下有無

另外上圖個種鋸對於木條黎講似乎太暴力

作者: donaldlau1995    時間: 2012-2-16 20:50

但係你要好快cut,如果5係就真係會爆架
作者: Amuro    時間: 2012-2-16 21:21     標題: 回復 #9 donaldlau1995 的帖子

試過以下兩種方法:
1. 慢慢前後前後磨 (極慢)
&
2. 高速大力由上至下拉落去 (1~2下就拉得斷)(極易爆)

因為d鋸齒既設計, 向上拉會卡住
作者: donaldlau1995    時間: 2012-2-16 21:44

2. 高速大力由上至下拉落去 (1~2下就拉得斷)(極易爆)...咁磨可能好d

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0