標題: 高達 [打印本頁]

作者: ack2006    時間: 2012-6-20 19:37     標題: 高達

gundam ............ why gundam 愈出愈差              
gundam 本身唔on9 but after 00 or 00之後都愈來愈on9 , p你條k  
眾所周知gundam 既 敵人 係 單眼渣古樣 or gundam 樣 , 就算係多k型機既 G gundam , 都比番d gundam 樣喇
00 - AGE , 個d係咩[泥]嫁, !!!!!!!!!!!!!! 我初頭睇以為係怪獸ar PK

作者: UniCorn    時間: 2012-6-20 20:01

錯區
作者: a0411047    時間: 2012-6-20 20:11

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-20 19:37 發表
gundam ............ why gundam 愈出愈差              
gundam 本身唔on9 but after 00 or 00之後都愈來愈on9 , p你條k  
眾所周知gundam 既 敵人 係 單眼渣古樣 or gundam 樣 , 就算 ...

個話係
你肯定冇睇F91
=====================================
覺得on9咪唔好睇

作者: 型熙    時間: 2012-6-20 20:18

從來只著眼機設不看重故事的人路過.
無錯,
近年部分高達作品的故事與機設極有"向前作致敬"的成份
但我認為別以偏蓋全,否定近年的作品
0.集集都高達打渣古,你話有無人睇?
1. 高達叫高達, 就係因為著眼點在高達,不是敵人
2. 看高達不應只看故事有多差, 機體由多"樣", 應從機體獨特性和世界觀看高達
2.5: 我很認同AGE的敵機機設很"樣"
作者: 0083    時間: 2012-6-20 20:23     標題: 回復 #1 ack2006 的帖子

你條仆街仔我就真係唔撚忍你啦

人地00想講乜Q你都未知啦 邊鳩個話高達就要打單眼渣?

你呢d人咪無創意囉 唔通係男人就一定要打J呀?

一d進步都無 你知唔知高達出到30年就係因為有創新!

引用某神作的一句野

就係你呢種思想令世界扭曲!

你話AGE 班粉皮都算啦 Double O 你都鬧

你講OO無打高達?即係你無睇曬囉

最終敵都係高達呀 仲要超撚型個隻

第一季都有班座天啦 第二季都有權天啦

Gundam 梗係唔on9啦 係你條粉皮on9咋

OO果d叫怪獸?你話Flag定鐵人呀?

每套機設都唔同 你唔好去話UC中後期自護班怪胎?

好好地一套神作 俾人講到好似垃圾咁 真係火都扯埋

作者: UniCorn    時間: 2012-6-20 20:26

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-20 07:37 PM 發表
眾所周知gundam 既 敵人 係 單眼渣古樣 or gundam 樣  

W, X, V, F91, ∀
作者: P167lyf    時間: 2012-6-20 20:33     標題: 回復 #1 ack2006 的帖子

凡事用欣賞角度看事物才是王道,
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-20 20:42     標題: 回復 #1 ack2006 的帖子

如果第一套高達係age,2家做緊的係0079,你會5會咁講呀
作者: 型熙    時間: 2012-6-20 20:43

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2012-6-20 20:26 發表

W, X, V, F91, ∀

你係點打到"∀"?
作者: UniCorn    時間: 2012-6-20 20:59

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2012-6-20 08:43 PM 發表

你係點打到"∀"?

MS Word / Google "turn A"
作者: andywlng1    時間: 2012-6-20 21:04     標題: 回復 #1 ack2006 的帖子

自護號(戰神渣古)腳都無又唔見你話佢K型,仲有, 白蛇,托雷斯,卡碧尼呢D唔係敵機? 每一套高達都有佢自己既獨特之處,敵機都會因為時代既變更而有所不同,每個人都有自己既口味,好似有人覺得敵機會型過主角機咁,AGE有人會鍾意睇有人唔鍾意,唔岩口呆咪唔好睇囉,覺得on9又要睇,咁你咪比on9更on9囉
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-20 21:16

認真d去睇,我覺得鐵人同flag的設計仲好過渣古
作者: UniCorn    時間: 2012-6-20 21:18

QUOTE:
原帖由 donaldlau1995 於 2012-6-20 09:16 PM 發表
認真d去睇,我覺得鐵人同flag的設計仲好過渣古

畢竟渣古是33年前的產物...
作者: aidan10896    時間: 2012-6-20 22:11

因為主角沒有被敵人抓走,沒有吸收到什麼人死了的經驗

那些就是糞作,相反,可表現出主角的稚氣從中反省

那是神作(短篇不適用)
作者: 0083    時間: 2012-6-20 22:12     標題: 回復 #12 donaldlau1995 的帖子

Flag根本型爆
作者: aidan10896    時間: 2012-6-20 22:16

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2012-6-20 21:18 發表

畢竟渣古是33年前的產物...

渣古開發出黎既機體好多 係基本型,其重要性好似元祖一樣 作為樣本

渣古開發左出黎既機體後期戰爭都用上,就好似高渣古特裝型之類。

但最近既動畫機動特性係我行我素,無腦出神機,加塊鐵又可以改個名LOL
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-20 22:22

睇左age一個月了....我從ue中好似看到flag的影子...
作者: 0083    時間: 2012-6-20 22:43     標題: 回復 #17 donaldlau1995 的帖子

起碼無口中劍
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 14:12

sorry everybody , 我港流左, 主要係好像GN-X個堆,其他個D我完全冇問題 , 仲幾型天
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 14:13

flag !!!!! yes 係好型,超像騎士 有多魯既影子
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 14:16     標題: 回復 #11 andywlng1 的帖子

你港個班唔知可唔可以歸立為渣古樣呢?????
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 14:21

除左AGE,其他都睇過
作者: aidan10896    時間: 2012-6-21 14:47     標題: 回復 #22 ack2006 的帖子

AGE的重點只有YAMADA 其他兩季是糞作。

因為二代目沒有YAMADA的血統。
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-21 14:50     標題: 回復 #19 ack2006 的帖子

咩gnx好核突咩?
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 18:50

gnx塊臉拿埋一9
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-21 18:58

你要去驗眼了,gnx係4隻眼,以x排列.....(認真了=.=
作者: a0411047    時間: 2012-6-21 19:03

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-21 14:16 發表
你港個班唔知可唔可以歸立為渣古樣呢?????

唔係渣古樣都可以做敵人
仲話自己睇過高達
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 22:30     標題: 回復 #26 donaldlau1995 的帖子

所以咪拿埋一9 LOL
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-21 22:31

咁好多野都拿埋一9了
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 22:31     標題: 回復 #27 a0411047 的帖子

TILL !!!!!! 再生同00R 係咪敵人 啊 呀!!!
作者: donaldlau1995    時間: 2012-6-21 22:32

再生同00R5係敵人,入面果兩件先係
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 22:45     標題: 回復 #31 donaldlau1995 的帖子

pk 今所有機都唔係敵人la , 控制員先係la

今[唔係渣古樣都可以做敵人,仲話自己睇過高達]
姐係你只認為渣古樣先可以做敵人la !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 今你自相矛盾wo
作者: ack2006    時間: 2012-6-21 22:47     標題: 回復 #29 donaldlau1995 的帖子

例子唔該!!!!!!!!!!!!!!仲有我係港[主要係''''''好像'''''GN-X個堆]我冇港只係GNX
作者: P167lyf    時間: 2012-6-21 23:19     標題: 回復 #32 ack2006 的帖子

的確5係敵人,而且係兄弟機。由0高 發展成正義女神和1.5高達 都重話係敵人 就已證實你對機設5料解,GN-x,a laws和變革佬 呢類如此與眾不同o既量產機都話 「拿埋一9」的話,機器人已經5係你o既世界,形象由改做至重新設計呢段艱辛o既過程你試過未?你而家最好翻去練多100年再翻泥再看機器人動畫。
作者: ababb    時間: 2012-6-21 23:25

QUOTE:
原帖由 a0411047 於 2012-6-21 19:03 發表

唔係渣古樣都可以做敵人
仲話自己睇過高達

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-21 22:45 發表
pk 今所有機都唔係敵人la , 控制員先係la

姐係你只認為渣古樣先可以做敵人la !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 今你自相矛盾wo

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-21 22:45 發表
今你自相矛盾wo

作者: ack2006    時間: 2012-6-21 23:52     標題: 回復 #34 P167lyf 的帖子

ok 當我舉錯例,今[唔係渣古樣都可以做敵人,仲話自己睇過高達]呢句係咪錯左先!!!!!!!
喂!!!GN-X個班真係怪獸泥個播,我真係冇見過一套出名既機器人,D機器人係拿埋一9 , 如果你舉到例,ok 我冇知識
港機,就自然有機既立場,唔通再生比天人揸左,D人就會話,O再生係好機啊,

形象由改做至重新設計呢段艱辛o既過程,唔係唔欣賞,只不過係,個完成品人地受唔受
唔係比好多心機,好艱辛就好嫁
MF 都係一個設計得好艱辛既過程,
如果你拎
GN-X 同 MF 比,邊個多人like
作者: P167lyf    時間: 2012-6-22 00:04

5好人地前人地後,老實邊個人講過GN-X樣衰先?

5型 並不代表樣衰。
作者: ack2006    時間: 2012-6-22 00:08

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2012-6-20 20:18 發表
從來只著眼機設不看重故事的人路過.
無錯,
近年部分高達作品的故事與機設極有"向前作致敬"的成份
但我認為別以偏蓋全,否定近年的作品
0.集集都高達打渣古,你話有無人睇?
1. 高達叫高達, 就係因為 ...

is this ?
作者: a0411047    時間: 2012-6-22 07:08

QUOTE:
原帖由 ack2006 於 2012-6-21 23:52 發表
ok 當我舉錯例,今呢句係咪錯左先!!!!!!!
喂!!!GN-X個班真係怪獸泥個播,我真係冇見過一套出名既機器人,D機器人係拿埋一9 , 如果你舉到例,ok 我冇知識
港機,就自然有機既立場,唔通再生比天人揸左,D人就會話,O再生係好機啊,

物件本身就係冇好壞之分
只在乎使用者的好壞
作者: 0083    時間: 2012-6-22 10:17     標題: 回復 #36 ack2006 的帖子

你覺得佢樣衰係你的自由  但係你講得出黎 就預左俾人插

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0