標題: [人物] 綜合(傷眼作) [打印本頁]

作者: dark051164    時間: 2012-7-31 22:38     標題: 綜合(傷眼作)

sor..太傷眼~
作者: 蒼之隼    時間: 2012-7-31 23:11

不傷眼呀
畫血獸似血獸,畫龍珠似龍珠
樓主是臨摹嗎
比例沒甚麼問題,睇到樓主你對人體掌握得7788
細致度亦不錯(尤其血獸那張)
缺點就是太蒙了,下一次可以影得清楚一點
作者: dark051164    時間: 2012-7-31 23:26     標題: 回復 #2 蒼之隼 的帖子

predator其實仲畫多左個
不過睇落好似太多圖,下次先放番

predator個d圖可以話臨摹
而龍珠個d係記憶(太愛dbz)

下次挑戰畫晒minecraft既creeper,steve,enderdragon,enderman,skeleton+蜘蛛
仲有(minecraft既giant) 當然唔少得herobrine

作者: 蒼之隼    時間: 2012-7-31 23:35     標題: 回復 #3 dark051164 的帖子

那麼可以說你畫人在這裡也算上高手的程度了
如果再下多一點苦功在陰影光暗與上色上
必定是佳作
加油
作者: dark051164    時間: 2012-7-31 23:40

但係已經畫到好深色,可以點整陰影-,-

我要發功畫其他畫!!!領左個9月佳作a_a(妄想...)

作者: 蒼之隼    時間: 2012-7-31 23:49     標題: 回復 #5 dark051164 的帖子

你的作品其實還未算深色
以這張為例

圍裙(?)你只上了一層普通的底色
照我來看可以再深色上幾個層次的陰影,製造立體感
或者可以用色塊的方法上陰影,效果會比較分明
色塊陰影的例子:

作者: kimwong3252000    時間: 2012-8-1 00:05

QUOTE:
原帖由 dark051164 於 2012-7-31 23:40 發表
但係已經畫到好深色,可以點整陰影-,-

我要發功畫其他畫!!!領左個9月佳作a_a(妄想...)

畫得深色唔代表打唔到陰影架

你打陰影似乎只係用一種筆, 力度一樣, 所以無層次

我個人打陰影用HB及2B, 線用2B畫 (最終作時), 打陰影時用2B筆盡可能不要太用力, 否則會跟HB形成很大對比

這是只總共畫了3幅畫而本人得來的經驗, 可不可信? 我都不知道啊

話說8月佳作都未出吧, 現在才選7月佳作= =

作者: kimwong3252000    時間: 2012-8-1 00:21

QUOTE:
原帖由 dark051164 於 2012-8-1 00:19 發表
OMG-,-人見人厭的gt...
下次畫minecraft主題既畫先畫陰影
~_~好想撕爛晒我畫既畫xd(說笑

陰影最後才打啊, 因為先畫線易定位, 亦容易判斷打陰影的部份

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0