標題: [機械] 設計中的小說的男主角機(附機設和微劇透) [打印本頁]

作者: 乜口    時間: 2013-3-27 16:15     標題: 設計中的小說的男主角機(附機設和微劇透)

雖然之前PM過蒼隼講過小說ge設定圖,不過一路都冇反應
結果都係要我去畫幅劣作出黎(已做好心理準備接受任何...改進意見)

名稱:Arch Tank Geo
設計者:拜仁-亞古萊特(Brian Arkwright)
型號:LAAV-3AI
製造者:拜仁-亞古萊特
所屬:ASarmy
類型:炮擊型陸戰CPM
高度:10米
重量:150噸
動力源:大型電池
主要塗裝顏色:綠(考完DSE再諗整唔整上色開大炮版)
駕駛員:謝菲利-亞古萊特(Geoffrey Arkwright)
武裝:
'手'部2連裝機關炮
肩(?)部雷射炮
地對空導彈(發射管位於機體頂部的'田'字型部分下方)
大型光束破壞炮(平時收藏放機體中央X型閘門後方,需要使用時才會突出)
特殊裝置:作戰指導AI
簡介:
ASarmy創辦人兼前總司令官為其子特製的專用CPM,考慮了謝菲利的能力和入軍目的特別準備他最討厭的高火力破壞型機,改良了量產型的Arkh Tank並加上作戰指導AI讓初學者的謝菲利也可以簡單地操作

作者: kimwong3252000    時間: 2013-3-27 17:15

個人認為畫機械唔應該用間尺畫, 用人手就好

機身的角位太尖, 所有盒(?)都是一樣的問題

機械我覺得要流暢一點, 像這樣的太生硬

坦克的2條帶明顯不平均, 不知是故意或是甚麼

====================我是分隔線====================
嘛, 對於一個完全沒畫機械的人的評語, 可信性自己參透一下吧w

另外不小心按到了dislike, 不是故意的=_=

嗯, 考完DSE之後都想再落筆, 好耐無畫野
作者: UniCorn    時間: 2013-3-27 17:31

左腳的履帶在彎位厚了幾倍...
作者: sck01    時間: 2013-3-27 17:46

入口係邊--?
假設你係係入後邊set入口,但作為一部重型戰車(?),就你圖中所見,我諗應該無炮彈可以攻擊後方,如果俾人從方偷襲,
你個男主都好易gg- -
簡單d,你個設計都幾大膽
作者: donaldlau1995    時間: 2013-3-27 17:50

攻擊方向單一,履帶怪怪地,話說有無諗過蜘蛛型設計?
作者: 乜口    時間: 2013-3-27 18:05

QUOTE:
原帖由 sck01 於 2013-3-27 17:46 發表
入口係邊--?
假設你係係入後邊set入口,但作為一部重型戰車(?),就你圖中所見,我諗應該無炮彈可以攻擊後方,如果俾人從方偷襲,
你個男主都好易gg- -
簡單d,你個設計都幾大膽

此機用遙控的,唔需要入口
另外雖然圖中睇唔到,不過其實後方都設有大炮閘,而且電射炮同機關炮都可以轉到後方
換言之此機並無前後之分

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2013-3-27 17:31 發表
左腳的履帶在彎位厚了幾倍...

QUOTE:
原帖由 kimwong3252000 於 2013-3-27 17:15 發表
個人認為畫機械唔應該用間尺畫, 用人手就好

機身的角位太尖, 所有盒(?)都是一樣的問題

機械我覺得要流暢一點, 像這樣的太生硬

坦克的2條帶明顯不平均, 不知是故意或是甚麼

====================我是 ...

履帶ge問題我唔識改
而的確設計係由盒開始的
[微劇透]所以故事中ASarmy的技工會有一定的惡趣味以為我不自然的設計擋槍[/微劇透]

作者: UniCorn    時間: 2013-3-27 18:47

QUOTE:
原帖由 乜口 於 2013-3-27 06:05 PM 發表

此機用遙控的,唔需要入口
另外雖然圖中睇唔到,不過其實後方都設有大炮閘,而且電射炮同機關炮都可以轉到後方
換言之此機並無前後之分

履帶ge問題我唔識改
而的確設計係由盒開始的
所以故事中ASarmy的 ...

不就只是將厚度改番一樣同改番//...
部機主體都好似唔//
後面好似闊D
作者: sck01    時間: 2013-3-27 19:03     標題: 回復 #6 乜口 的帖子

你話左右2邊的炮可以轉到後方
假設上邊的炮係由(前)<^>(後)咁轉
但下邊的炮轉的時候(<^>)就會卡到上邊
如果話伸出來再轉...點解5一開始就整做伸出黎(前題你諗住伸出黎)
再者...17米高先得咁多炮?你不如set做3-4米左右更好= =
作者: 蒼之隼    時間: 2013-3-27 19:17

今晚幫你諗諗佢-.-"
作者: 乜口    時間: 2013-3-27 20:27

QUOTE:
原帖由 sck01 於 2013-3-27 19:03 發表
你話左右2邊的炮可以轉到後方
假設上邊的炮係由(前)<^>(後)咁轉
但下邊的炮轉的時候(<^>)就會卡到上邊
如果話伸出來再轉...點解5一開始就整做伸出黎(前題你諗住伸出黎)
再者...17米高先得咁多炮 ...

機關炮明顯係<v>咁轉...
另外大炮係雙頭的,必要時可以同時向前後攻擊
17米ge設定係因為之前放過隻天馬有21米高所以...
搜集左D資料發現一般坦克只高約6米就改改la
另當隻馬係做得特別大
作者: UniCorn    時間: 2013-3-27 21:06

QUOTE:
原帖由 乜口 於 2013-3-27 08:27 PM 發表

機關炮明顯係<v>咁轉...
另外大炮係雙頭的,必要時可以同時向前後攻擊
17米ge設定係因為之前放過隻天馬有21米高所以...
搜集左D資料發現一般坦克只高約6米就改改la
另當隻馬係做得特別大

按圖中比例看向哪邊轉也會卡住吧...
作者: 乜口    時間: 2013-3-27 21:10

QUOTE:
原帖由 UniCorn 於 2013-3-27 21:06 發表

按圖中比例看向哪邊轉也會卡住吧...

其實本來ge構思係水平轉
只係樓上以為係垂直轉
作者: Game-worker    時間: 2013-3-27 23:20

這陣子也開始設計機械,也許能給予一點意見
其實這種創作是要不斷地去參考其他作品,汲取當中的精華,才會漸漸累積經驗去創作更好的(個人意見+其他討論區的評論)
有時機械不一定是要正正方方,反而圓滑簡易的線條也有不錯效果

新手上路,畫得很粗糙,希望能作為參考
作者: donaldlau1995    時間: 2013-3-27 23:22

梯形外形會比較寫實吧?
作者: 蒼之隼    時間: 2013-3-28 00:46

重新設計了一下
作者: SunnyMakty95    時間: 2013-3-28 15:02

QUOTE:
原帖由 乜口 於 2013-3-27 16:15 發表
雖然之前PM過蒼隼講過小說ge設定圖,不過一路都冇反應
結果都係要我去畫幅劣作出黎(已做好心理準備接受任何...改進意見)

名稱:Arch Tank G ...

覺得有點生硬就是了,
正如樓上有人提過,
機械也可以有圓滑一點的線條。

一架坦克般好像有點奇怪啦,
時間設定是現世代科技嗎?
不然可以搞些先進點的東西吧?
作者: UniCorn    時間: 2013-3-28 15:08

QUOTE:
原帖由 蒼之隼 於 2013-3-28 12:46 AM 發表

重新設計了一下

戰狼?!
作者: 乜口    時間: 2013-3-29 13:03

QUOTE:
原帖由 SunnyMakty95 於 2013-3-28 15:02 發表

覺得有點生硬就是了,
正如樓上有人提過,
機械也可以有圓滑一點的線條。

一架坦克般好像有點奇怪啦,
時間設定是現世代科技嗎?
不然可以搞些先進點的東西吧?

[微劇透]當年由於發生大災難令某範疇以外的科技大倒退[/微劇透]
另,陸戰機由於以防禦力和火力為主所以對技術需求較少
空戰機和宇宙用機將告訴你何謂'先進'(當然要等考用DSE先整)
作者: UniCorn    時間: 2013-3-29 14:04

QUOTE:
原帖由 乜口 於 2013-3-29 01:03 PM 發表

當年由於發生大災難令某範疇以外的科技大倒退
另,陸戰機由於以防禦力和火力為主所以對技術需求較少
空戰機和宇宙用機將告訴你何謂'先進'(當然要等考用DSE先整)

以防禦為主的裝甲是傾斜不是直的

因為同1塊裝甲傾斜比直放更厚
作者: a0411047    時間: 2013-3-30 17:35

QUOTE:
原帖由 蒼之隼 於 2013-3-28 00:46 發表

重新設計了一下

戰狼+SV-001?

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0