標題: 申請模型區少佐 [打印本頁]

作者: 型熙    時間: 2013-4-1 19:12     標題: 申請模型區少佐

政綱同上次一樣
主要都係:
UP下自己D作品
PO下新模型資訊
整理下自家製總和
幫成品同自家製打下分
同解答下盟友係模型上GE問題.....
都系錦啦~

自問入左同盟都8年啦(計埋死SER時期)
又幾鍾意砌模型
所以呢.......想做下版主
搞搞模型區

就係禁多啦~
作者: 乜口    時間: 2013-4-1 20:38

07年加入到而家點都冇6年吧
作者: 型熙    時間: 2013-4-1 20:45

你浮面拿?
正式黎講,我04,05年就係會員,
不過係舊同盟xd
所以8年
作者: akji47    時間: 2013-4-1 21:02

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2013-4-1 20:45 發表
你浮面拿?
正式黎講,我04,05年就係會員,
不過係舊同盟xd
所以8年

啊啊……  所以說為什麼一個版需要雙版主
而且還是模型版的雙版主啊
作者: 型熙    時間: 2013-4-1 21:29

我申請版主只係有3個原因
1. 我鐘意砌模型
2. 想搞好模型區, 鼓勵更多新手
3. 做版住好似好好玩
我無特別lum過"點解一個版要有2個版主?"(即使之前有人講過)
兩個版主有咩問題?
混亂?(我加陣又唔係搗亂~)
浪費資源?(加個版主有幾浪費?)
破壞金字塔制度?(呢個我理解, 但不能接受)
開個唔好先例?(兩個版主有幾無好? 得閒互相幫助下唔好咩?)
意見分歧?(我相信2個好版主唔會因為意見分歧影響版內運作)
以上我ge看法

作者: 0083    時間: 2013-4-1 21:46     標題: 回復 #5 型熙 的帖子

好簡單既理由 版主係負責同處理果個版既版務 無需要有兩個版主 你首先要明一樣野 版主唔係話想做就做得 就好似一個香港得一個特首 一個同盟得一個tiger咁
作者: akji47    時間: 2013-4-1 21:59

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2013-4-1 21:29 發表
我申請版主只係有3個原因
1. 我鐘意砌模型
2. 想搞好模型區, 鼓勵更多新手
3. 做版住好似好好玩
我無特別lum過"點解一個版要有2個版主?"(即使之前有人講過)
兩個版主有咩問題?
混亂?(我加陣又唔 ...

回望模型版是不是需要到非要雙版主不可?

沒錯你說加多一個版主沒問題,那我反問你一個問題。
下一個會員來又問這一個版為什麼不能加多一個版主,那一個版為什麼不能加多一個版主
當版主是否就這樣說加就加,要是你說到這樣隨意便可加多一個版主,只能說我也無話可說。

你當版主的理由是否充分我不個別評論,亦不是我身處的立場可以說的。
不過對於你的「雙版主論」我倒是有點失望。

再來的,不要我再重復多一篇,先例什麼的高談已經試過了。當時版主為S姐和小季姐

我不是來找罵的,不用回應我的回復,自己想想就好了。

作者: 型熙    時間: 2013-4-1 22:12

錦呢個就係一個制度ge問題.
用約定俗成ge現象解釋根本問題似乎有d本末倒置
而且依然解釋唔到點解唔可以有兩個版主
唔通兩個版主就處理唔到果個版既版務?(好明顯無係)
咩叫唔需要? 一個版住潛左水, 係咪需要多一個版主處理一下個版?(一上一點假設)
如何解釋唔需要? 似乎這裡唔係好清晰明白
除非, 一個統治者以獨大理由, 例如,我說一就一,二就二, 不行就是不行, 就可以.
但這解釋絕對不能讓人服氣, 而且無理
ps. 三哥似乎"長進"左

作者: SunnyMakty95    時間: 2013-4-1 22:23

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2013-4-1 22:12 發表
錦呢個就係一個制度ge問題.
用約定俗成ge現象解釋根本問題似乎有d本末倒置
而且依然解釋唔到點解唔可以有兩個版主
唔通兩個版主就處理唔到果個版既版務?(好明顯無係)
咩叫唔需要? 一個版住潛左水, 需要多一個版主處理一下個版?(一上一點假設)
如何解釋唔需要? 似乎這裡唔係好清晰明白
除非, 一個統治者以獨大理由, 例如,我說一就一,二就二, 不行就是不行, 就可以.
但這解釋絕對不能讓人服氣, 而且無理

若你認為要一個理由,
你可以去問Tiger。(不過他有沒有on是另一個故事。)
不如我這樣說吧,
你可以論證為何那裡需要雙版主,
而非只提出一堆質疑。
要當版主是證明自己的價值,
而非一味質疑制度上不公。
建立自己的論點,
比打倒別人的論點更基礎。
作者: 0083    時間: 2013-4-1 22:38     標題: 回復 #8 型熙 的帖子

首先一樣野 兩個版主存在是否必要?以我個人黎講我覺得無必要而又無需要

一個版主係唔係處理唔到版務?處理到 咁就一個is ok 處理唔到? 換人囉

點解唔可以有兩個版主?我諗現任版主都唔希望有權力重覆既現象出現 而且版主係一個版即代表 就好似你講起金黃就會諗起smp 可以話係一個象徵

當出現兩個版主既時候 問題自然又會出現 可唔可以有3個?4個?5個?
如果你話唔可以 咁點解當初要有2個?如果一個版主唔上線 有咁迫切既版務要處理?等版主返黎唔得?如果唔得 tiger自然會炒左佢啦 何況有好多版根本無版主 咪一樣運作到 問題係版主既存在原本已經唔係必要 點解仲要去討論點解唔可以有雙版主?
作者: 型熙    時間: 2013-4-1 22:56

既然版主唔係必要, <br />
即係版主GE數目都唔重要?<br />
既然係錦, 點解只可有一個版主?<br />
我會將討論移施口鼻

作者: 0083    時間: 2013-4-1 23:03

QUOTE:
原帖由 <i>型熙</i> 於 2013-4-1 22:56 發表<br />
既然版主唔係必要, <br />
即係版主GE數目都唔重要,<br />
既然係錦, 點解只可有一個版主?<br />
我會將討論移施口鼻

<br />

版主唔係必要=/=版主GE數目都唔重要
呢兩個根本兩樣野黎

頭先應該都有提到 有得2個自然會有第3個既出現
到第3個既時候應該點處理呢?俾佢上呀?咁到時不如人人拎住500粒子彈挽生存突擊算啦

既然一個已經足夠點解要有兩個呢?就好似一個隊伍有一個隊長 你最多咪做副隊長囉
點解係都要整個雙隊長出黎

既然一個版主足夠 點解有理由要出現兩個?如果你覺得一個唔夠 請你提出原因 然後再回答左我上一個帖既問題先

如果一個版主唔上線 有咁迫切既版務要處理?等版主返黎唔得?兩個版主真係有需要?
作者: 型熙    時間: 2013-4-1 23:10

一個星期前GE0083之亂算唔算逼切?
如果算, 锦呢個就係迫切既版務,版主GE用途.
如果版主消失左,邊個處理迫切既版務?
當然你可以話呢個系假設性問題,或個別事件~
兩個版主或更多版主可能唔系必要, 但可能有需要
作者: 0083    時間: 2013-4-2 00:26

QUOTE:
原帖由 <i>型熙</i> 於 2013-4-1 23:10 發表<br />
一個星期前GE0083之亂算唔算逼切?
如果算, 锦呢個就係迫切既版務,版主GE用途.
如果版主消失左,邊個處理迫切既版務?
當然你可以話呢個系假設性問題,或個別事件~
兩個版主或更多版主可能唔系必要, 但可能有需要

<br />

首先 重申一點 0083之亂永無盡頭 但係上個禮拜我係無啦啦咩都無做就俾人封左
其次 呢個因為唔會危害到同盟 而且其他版既版主亦可處理 例如實證入面既禁言 封ip
然後 版主消失左 tiger會處理 tiger唔處理 唔需要處理 呢四句係金句
最後 一個以上既版主存在價值仍然較低 唔係主流思想 你可以做既就係說服tiger 而唔係我地

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0