標題: 為何不能雙版主,甚至多版主 [打印本頁]

作者: 型熙    時間: 2013-4-1 22:59     標題: 為何不能雙版主,甚至多版主

事源係本少爺要申請版主
http://www.gundamhk.com/thread-49175-last.html#lastpost
題目: 為何不能雙版主,甚至多版主?
開始討論~
作者: SunnyMakty95    時間: 2013-4-1 23:02

QUOTE:
原帖由 型熙 於 2013-4-1 22:59 發表
事源係本少爺要申請版主
http://www.gundamhk.com/thread-49175-last.html#lastpost
題目: 為何不能雙版主,甚至多版主?
開始討論~

這個題目等我去洗個澡,
出來再答你。=)
作者: 0083    時間: 2013-4-1 23:13     標題: 要明白 多版主既問題

權力重疊
每個人都有機會成為該版版主 令稀有度下降
對該主題有認識者都成為版主 如該主題有多數人認識 子彈量增加 槍殺行動會因而升級
版主間意見不一 導致行政效率下降 甚至因不和令版內事務未能得到公平對待 引起民怨
根本無需要一個以上版主 一個版主已經能夠處理好事務 更多的版主只會引起不必要問題 為避免不必要問題發生 維持現時機制為最好方法
若對現時機制有所不滿 可以以投票方式得知與貴方意見接近之人士 以向盟主作出破例請求 達到民主 但你要明白tiger無必要同你講民主 因為佢係大曬既

以上為個人意見
作者: UniCorn    時間: 2013-4-1 23:26

QUOTE:
原帖由 0083 於 2013-4-1 11:13 PM 發表
權力重疊
每個人都有機會成為該版版主 令稀有度下降
對該主題有認識者都成為版主 如該主題有多數人認識 子彈量增它茪伔�
版主間意見不一 導致行政效率下降 甚至因不和令版內事務未能得到公平對待 引起民怨
...

邊個爆咗你ac發呢張帖 0.0
作者: gary1112    時間: 2013-4-1 23:30

QUOTE:
原帖由 <i>0083</i> 於 2013-4-1 23:13 發表<br />
權力重疊 <br />
每個人都有機會成為該版版主 令稀有度下降<br />
對該主題有認識者都成為版主 如該主題有多數人認識 子彈量增它茪伔�<br />
版主間意見不一 導致行政效率下降 甚至因不和令版內事務未能得到公平對待 引起民怨<br />
...

<br />
認真的帖....
你是0083= =?
作者: 型熙    時間: 2013-4-1 23:38

這樣是獨裁統治,
sor,我接受唔到.
無錯,大河無必要同我講民主, 因為佢係統治者.
83剛才講ge正正係我第一個po講ge維持金字塔模式.
呢個係比較能令理解ge解釋,
但我接受唔到呢個方法.
權力重疊, 我唔否認會出現意見不一,
因為呢件事一直都有發生,
但我唔認為錦一定會"導致政效率下降 甚至因不和令版內事務未能得到公平對待 引起民怨"

QUOTE:
原帖由 <i>SunnyMakty95</i> 於 2013-4-1 22:23 發表<br />

<br />

<br />
若你認為要一個理由,<br />
你可以去問Tiger。(不過他有沒有on是另一個故事。)<br />
不如我這樣說吧,<br />
你可以論證為何那裡需要雙版主,<br />
而非只提出一堆質疑。<br />
要當版主是證明自己的價值,<br />
而非一味質疑制度上 ...

<br />
唔好意思, 我唔想透過強調自己ge價值, 而得到版主之位
我一直都只系抱持,
鍾意模型
想搞好模型區, 鼓勵更多新手
ge精神申請版主
其他無需要多講.
價值? 每個盟友都有其價值, 唔見得邊個緊要d,邊個無禁緊要
因為對我黎講, 我唔想用太多論點.
作者: 0083    時間: 2013-4-1 23:53     標題: 回復 #6 型熙 的帖子

呢個世界 永遠都要你接受普遍既價值觀 因為主導權唔係你身上
你唔去接受 亦都無補於事 因為你無能力去反抗呢個制度
引用利迪少尉既一句 亦都係我個人既睇法
如果無能力去改善一個扭曲既制度 我寧願盡力將佢維持
就算明知佢係錯 只要你無能力改變現狀 你都要去遵循 或者你可以退出同盟 回避呢個所謂既金字塔制度

提外話 我0083 認真得黎可以好認真 派膠得黎可以好硬膠 唔需要懷疑 我就係0083
作者: 型熙    時間: 2013-4-2 00:08

要有扭曲的人,才有扭曲ge制度。
而扭曲ge制度製造更多被扭曲ge人。
被扭曲ge人最後又扭曲其他人。

而我唔會因此離開同盟,
因為我真係想同盟有多d模型友
作者: 0083    時間: 2013-4-2 00:18     標題: 回復 #8 型熙 的帖子

世界就係咁樣 就好似on9係度俾人圍一樣 雖然立場唔同 但我對小學雞係同盟既復興同你依家既心情非常相似 既然係咁 就用你既力量 去改變呢個同盟既扭曲啦
作者: sck01    時間: 2013-4-2 00:36     標題: 回復 #1 型熙 的帖子

首先,同盟友5多,上同盟再去模型區的人更小
當然就算係最多人去的高談最多都只不過係十幾位會員留言,無必要去到2板主
再睇下其他人流多的討論區,有幾百至過千人流動的大板都只不過係3-5位板主
50人都無的板,有咩原因要去到雙板主的地步?

至於對於閣下(or其他人)想做板主的原因,我諗{正當}理由應該係搞好/振興該板?
其實1個普通會員仔都可以做到,點解希望要做板主?

同盟大部份板都係幾日至1星期先有1個post,基本上得高談係一個例外
就算你可能基於可能該板主因私事未必日日上到同盟
但他只要幾天至半個月上1上,肯定有能力處理該板事務
所以,雙板主係同盟的存在價值近乎0 ~...~

作者: 0083    時間: 2013-4-2 00:41     標題: 回復 #10 sck01 的帖子

提出數據並作出分析 加分啦應該
作者: 型熙    時間: 2013-4-2 00:50

QUOTE:
原帖由 <i>sck01</i> 於 2013-4-2 00:36 發表<br />
首先,同盟友5多,上同盟再去模型區的人更小<br />
當然就算係最多人去的高談最多都只不過係十幾位會員留言,無必要去到2板主<br />
再睇下其他人流多的討論區,有幾百至過千人流動的大板都只不過係3-5位板主<br />
50人都無的板,有 ...

<br />
中肯,公道,心服,但我唔會放棄,我會繼續爭取
作者: 0083    時間: 2013-4-2 00:55     標題: 回復 #12 型熙 的帖子

我唔會叫你放棄 但我會建議你申請第二個版
作者: SunnyMakty95    時間: 2013-4-2 09:57

對不起,
昨晚太累沒回覆。

=======我是分界線=======

[youtube]BxsW2sBw3pM[/youtube]
[youtube]jx7xV-6Lf_Y[/youtube]

不如意的話,
就先聽聽上面那兩首歌吧,
有些事是必需接受的,
這才是現實啊。

=======我是分界線=======

好,
入正題了。

讓小弟先提出一下我的論點,
再回應一下別人的論點吧。

我的立場是不贊同有雙版主或多版主的出現的,
主因並非甚麼意見不合令行政效率下降,
而是長遠影響同盟文化的問題。

行政方面、資源分配方面等論點上述已經提過了,
我倒是想詳細說說文化問題。

雙版主對文化做成甚麼影響?
很簡單,
導致不少版主要求的爭議,
而且這些爭議都是毫無意義的就是。

以我的觀察,
同盟有不少心智不成熟、思想不夠全面的人,
例子點我

雙版主的文化會導致更多好像樓上的post出現,
你可以說沒甚麼問題,
但導致太多的所謂的膠post絕對不是好事。

本人時間不足,
未能十分充份解釋觀點或回應他人的觀點,
就讓我說幾句算了吧。

樓上sck的post實在很有價值,
而且你真的要論證為何要雙版主,
並非我會繼續爭取而不證明雙版主是有必要出現的。
作者: 0083    時間: 2013-4-2 10:21

QUOTE:
原帖由 <i>SunnyMakty95</i> 於 2013-4-2 09:57 發表<br />
雙版主對文化做成甚麼影響?
很簡單,
導致不少版主要求的爭議,
而且這些爭議都是毫無意義的就是。

以我的觀察,
同盟有不少心智不成熟、思想不夠全面的人,
例子點我。

雙版主的文化會導致更多好像樓上的post出現,
你可以說沒甚麼問題,
但導致太多的所謂的膠post絕對不是好事。

<br />

就算係唔係雙版主 一樣都會有人申請版主 點解會認為雙版主出現會令申請增加?
點解申請多就會多膠post?d人要申請自然就申請 要開膠post自然會開膠post
我相信就算出現雙版主文化都唔會帶黎上述既影響

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0