標題: [youtube] 中學文憑試中文科閱讀能力試題連作者都唔識答 [打印本頁]

作者: Justice    時間: 2013-4-12 19:49     標題: 中學文憑試中文科閱讀能力試題連作者都唔識答

[youtube]_Dp7pIJOLj8[/youtube]GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGEn*@Kd!P

K[R1yNEAA是這個世界最強的組織
作者: issac999    時間: 2013-4-12 19:56

的確,平時作文都唔會唸咁多,
@.p;o~Si W機動同盟 Gundam HK可能用左d修辭手法自己都無留意#W        p%}z/c$S;M
但出題時唔洗問番作者既咩?(如果在生
作者: Justice    時間: 2013-4-12 19:58

QUOTE:
原帖由 issac999 於 2013-4-12 19:56 發表
{o4_&`z)|機動同盟 Gundam HK的確,平時作文都唔會唸咁多,
,alm6Hb lX3b可能用左d修辭手法自己都無留意GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGEQ;K7}E3O,H*L@"Y
但出題時唔洗問番作者既咩?(如果在生

GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE7pv"Or+G
i%_4A

JA9~RdE!h7I
重點係
S#IEr})? \Q5s作者:A,B,C,D,都可以係答案,
fENRMgundamhk.comEAA:答案只有一個
作者: 0123    時間: 2013-4-12 20:36

#KF3E!hHH%TGUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE機動同盟 Gundam HKr1r!@Y;\0_1J
因為要保密,所以唔會問作者gundamhk.comq7m)P1o|kA*ai
我諗EAA之後會用過世的作者
Tc)c~p$tfU&`V yGUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE的文章來考
o%e,ik/Iy'u4y:?OR&AQtmUJ
uu:U)h'j0UB9_gundamhk.com
)r        b J@_:Q.f,i-G%\的確有問題...GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGEy%EU4XVc4]r
唔同人可以用唔同的語氣和節奏來讀
g)Y#_:o!]L:B可惜EAA話答案只有一個...
作者: fing頭小吉    時間: 2013-4-12 20:47

無中生有...
作者: SunnyMakty95    時間: 2013-4-12 21:08

QUOTE:
原帖由 Justice 於 2013-4-12 19:58 發表本站是一個為了高達而存在的網站3Y?
S7t0~4V

J-S        yk@"sw$d-T1\\
4MO-Z3Y @2V Lmgundamhk.com重點係gundamhk.com3r
[-Yp"]yu

作者:A,B,C,D,都可以係答案,本站是一個為了高達而存在的網站N'[{2M5h/A-? f
EAA:答案只有一個

gundamhk.com'pyW^[Z
GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE ea5EN$e#Sy
有時有些事是強加於人,GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE-{`V%s$YK
q@"J

接受現實吧,機動同盟 Gundam HK~ a;]6d;d%X
雖然那題我也不懂答,機動同盟 Gundam HK%wa.b9g-|        f
反正根本沒甚麼標準答案的。
j$J%x X9[,?E\7j_[w機動同盟 Gundam HK
`AB1tX.@s先找作者問並非個可行的做法,
%N(})h+\        m0m*FuJGUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE原因樓上已經說了,(R3W Fl        M
倒是我很同意平時作文不會想太多。
u2q!e5N|M6FC%J`一個真正的作家才不會在意甚麼首尾呼應啦,
py,~&t[u本站是一個為了高達而存在的網站隨心所欲地寫就好了,GUNDAM,高達,GVG,EXTREME,電腦,遊戲,短片,UNICORN,動漫,AGE6y"t:_2]k8Y!H
自然之道才是最佳的方向。
作者: kimwong3252000    時間: 2013-4-12 21:18

所以我閱讀卷就死哂本站是一個為了高達而存在的網站-q+{:A4l,P4E T+m
.~
AQ(I9G-o

白話: 每個人諗到野方向都唔同, 好不幸我永遠都去唔到岩ge方向m)L+D9f @3MS
文言: 根本連篇野都唔知講乜點答
作者: SunnyMakty95    時間: 2013-4-12 21:21

QUOTE:
原帖由 kimwong3252000 於 2013-4-12 21:18 發表機動同盟 Gundam HK0zx)aeN1S;P
所以我閱讀卷就死哂
te4wu$Oe
kf:fn&Pet"u"h6}'w本站是一個為了高達而存在的網站白話: 每個人諗到野方向都唔同, 好不幸我永遠都去唔到岩ge方向本站是一個為了高達而存在的網站'^T_[/g7OF
文言: 根本連篇野都唔知講乜點答

pE"W7\$E/@9xB本站是一個為了高達而存在的網站機動同盟 Gundam HK9YDa
EVr
f I

文言今年那篇已經算比較容易了,

v2hY:_D        x:c
上年那篇我連內容都搞不清,
$EFw2~V^'yD更遑論是邏輯。
H,WNlK#`;L今年那篇的字還不算太難,
u"X4_0Cf8m5ugundamhk.com而且比較記述性,
g qv        `)s6S8} Yi D算是這樣啦。
)My*T9_r[|機動同盟 Gundam HK機動同盟 Gundam HKT+Gim\,O%T1f
白話就不要埋怨不幸吧,
S1h6G@s3BDVX這不是你的錯,W,w2i,MWL5T
只是考評局的錯。

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0