標題: [學術探討] 關於墮胎問題 [打印本頁]

作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 21:47     標題: 關於墮胎問題

遲D我果班會有辯論比賽,
我果組抽中ge題目係墮胎,
立場係反對,
我想各位幫手林下對面會有咩論點泥撐墮胎~
幫幫忙plz~~~
作者: 0083    時間: 2013-5-17 22:11     標題: 回復 #1 thomas12fu 的帖子

由不正當既方法導致懷孕(例:性罪行)
驗出胎兒有不能根治的病症(例:地中海貧血、畸胎)
父母雙方並無經濟能力照顧出生後的嬰兒(例:青少年)
意外懷孕後父母雙方均未準備生育(例:破套套)
促進經濟 增加醫生收入
顯示人類醫療智慧
顯示人性黑暗臉

反駁反對一方既論點:
胎兒並未成形 未算違反人道
作者: wingzero6a22    時間: 2013-5-17 22:15

支持:
母親有絕對的權利去選擇是否墮胎
其他既樓上幾乎齊了
作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 22:16     標題: 回復 #2 0083 的帖子

感謝提供意見~<br />
由不正當既方法導致懷孕(例:性罪行)<br />
E個point都幾難反駁...<br />
如果對面講E個point應該會幾麻煩

另外E兩個point好似太誇...我林對面應該唔會用
促進經濟 增加醫生收入
顯示人類醫療智慧

作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 22:17     標題: 回復 #3 wingzero6a22 的帖子

感謝提供意見~
作者: 型熙    時間: 2013-5-17 22:19

撐墮胎牙?
被強姦搞到有左?
一時衝動?
做好準備卻意外有左?
經濟能力不足?
作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 22:22     標題: 回復 #6 型熙 的帖子

感謝提供意見~
強姦我林唔到點駁好...
如果我話:
就算被迫害、暴力的環境而有左,個細路仍然有生存的人權。強暴是不人道的,唔通殺人就人道了咩?
今答o唔ok?
作者: 0083    時間: 2013-5-17 22:25

QUOTE:
原帖由 <i>thomas12fu</i> 於 2013-5-17 22:16 發表<br />
感謝提供意見~<br />
由不正當既方法導致懷孕(例:性罪行)<br />
E個point都幾難反駁...<br />
如果對面講E個point應該會幾麻煩

<br />

解救方法:
無論由咩做成既懷孕 其中都有一個無可否認既生命 雖然係由不正當既方法導致懷孕 但係胎兒係無辜既
除非女方無經濟能力照顧胎兒 否則女方都可以將胎兒生落黎 展示其母性同人類慈愛既一面  (危險度高 可能會俾人話你將責任推向女性身上)
如果你間學校係基督教仲好 可以話每件事都係由上帝安排 任何一條生命都係由神而黎 (危險度中上 扯得就扯 講得太死板)
作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 22:32     標題: 回復 #8 0083 的帖子

thx,我果間係天主教中學,由神而來真係萬用XDD,同埋E個辯論係宗教科搞既~
另外
展示其母性同人類慈愛既一面
E句好似有D怪怪地...
作者: 0083    時間: 2013-5-17 22:56

QUOTE:
原帖由 <i>thomas12fu</i> 於 2013-5-17 22:32 發表<br />
thx,我果間係天主教中學,由神而來真係萬用XDD,同埋E個辯論係宗教科搞既~<br />
另外<br />
展示其母性同人類慈愛既一面<br />
E句好似有D怪怪地...

<br />

55555咁唔好用母性個句啦
作者: wingzero6a22    時間: 2013-5-17 23:07     標題: 回復 #9 thomas12fu 的帖子

其實普遍宗教都是反對墮胎的
原因:只有上帝可以決定人的生與死,沒有人可以決定任何人的生與死

QUOTE:
事實上天主教的傳統很重視對生命的尊重,對於胎兒的生命更禁止故意或直接的殺害。墮胎的行為是絕對地禁止。從古至今有不少天主教的學者也反對墮胎的行為。例如古代教父克雷孟、戴爾都良、奧斯定和多瑪斯等都認為墮胎是嚴重罪行。宗教改革者馬 丁路德則認為胎兒具有靈魂,墮胎者的行為是一種不可補償的罪。到了十八世紀以後,教會認為胚胎自受孕之時,便具有人的生命,這小生命必須給予一份尊重和關懷。以上的看法一直是今日天主教的官方立場。

上網搵到天主教既官方立場~
補充:

QUOTE:
從科學的角度來看,醫生可以在子宮裡放置鏡片去觀察裡面的情況,他們發現胎兒是有生命,是會活動的。現今科學也認同生命是在受精的那一刻。受精卵是完全的人,其原因是他擁 有一切的遺傳資料。例如:人的特徵、性別、四十六個染色體等。這些都是人必需有的資料,這資料由受孕到死亡的一刻,再也沒有辦法將新的遺傳資料加上。

其實一般既論點都可以係網上搵到架~~~

作者: thomas12fu    時間: 2013-5-17 23:28     標題: 回復 #11 wingzero6a22 的帖子

thx,感謝提供意見~
作者: 仁一個    時間: 2013-5-18 00:51

身子弱/有長期病患的母親可能因生育而死亡>_O
作者: thomas12fu    時間: 2013-5-18 16:48     標題: 回復 #13 仁一個 的帖子

感謝提供意見~
作者: sck01    時間: 2013-5-18 17:38

{{立場係反對,
我想各位幫手林下對面會有咩論點泥撐墮胎~}}
我完全5明你立場係咩...
不過如果你係撐墮胎,對方用宗教都是反對墮胎因為要給予一份尊重和關懷的話(#11)

你可以話墮胎手術有全麻同局麻2種,後者就算麻醉都會感到某大痛楚
如果當事人選擇局麻的話,就可以證明佢{給予bb一份尊重和關懷},因為佢5希望bb在自己不知情的情況下死去
作者: thomas12fu    時間: 2013-5-19 18:17     標題: 回復 #15 sck01 的帖子

我的立場係反對,
我想估下對方(贊成果面)會用咩point撐墮胎,
等我可以預備下,
林定點反駁~

歡迎光臨 機動同盟 Gundam HK (http://gundamhk.com/) Powered by Discuz! 5.0.0