機動同盟 Gundam HK

[交流] 有D Gundam war 問題

標題: [交流] 有D Gundam war 問題
Zorro
二等兵

UID 5387
精華 0
積分 144
帖子 25
威望 144
金錢 3 盟幣
存款 190 盟幣
體力 59 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 20
註冊 2008-12-10
MP分 0
有D Gundam war 問題

1.我用自爆神盾自爆,之後我可唔可以用 ヤタノカガミ 即係白色command
(戰鬥階段):戰鬥傷害以外破壞的自軍機體1枚破壞無效。
令自己唔爆,而令人地部機爆呢?

2.如果我用武神降臨白色張command戰場異分子
(敵軍配備階段):檢視全部的敵軍手牌、選擇其中1張機體、以重置狀態在敵軍配備區域出來。回合結束時、將那張機體移除遊戲。
拉出ps甲的機,咁佢出擊又無補給,即係歸還時上手?唔駛out game?

3.如果我有張第20代地
(自動A):這張卡、在自軍回合中、產生1點藍色國力、在敵軍回合中、產生1點紫色國力。並且、不會被敵軍效果破壞和移動。
咁人地在我回合出切り開く力所有國力變成紫色,我果張地會唔會變紫?

4.依剎古小隊果張人只可以配置依剎古小隊的機,咁我用operation
(自動A):「名稱:ザク」,持有白的指定國力的全部自軍機體是,得到「小隊>[ジュール隊]」,+1/+1/±0。
把依剎古配置部普通ザク,如果人地爆在我張operation
咁我張依剎古係唔係即爆?

thx~

頂部
Kenny.
二等兵

UID 6567
精華 0
積分 74
帖子 340
威望 74
金錢 45 盟幣
存款 0 盟幣
體力 10 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 20
註冊 2009-4-19
MP分 0
1. 可以~

2. out game先, 因為ps甲要等所有待機效果解決曬後先上手的~

3. 張地無話唔俾人變色播~

4. 已經set左落去, 效果可以無視, 自動b效果只在set機果下有效~
頂部
Zorro
二等兵

UID 5387
精華 0
積分 144
帖子 25
威望 144
金錢 3 盟幣
存款 190 盟幣
體力 59 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 20
註冊 2008-12-10
MP分 0
我仲有問題想問
5.如果人地高機動去地球打我,我部機可唔可以在宇宙用大氣層突入去地球?

6.如果人地兩部高機動機去地球打我,我可唔可以出AR死神飛去擋?

7.代幣機會唔會橫置同重置?即係出擊完會唔會橫置?

8.如果人地換裝,咁我可唔可以cut in 令佢部機運用無效?

thx!
頂部
Kenny.
二等兵

UID 6567
精華 0
積分 74
帖子 340
威望 74
金錢 45 盟幣
存款 0 盟幣
體力 10 點
SMPC 0 COST
閱讀權限 20
註冊 2009-4-19
MP分 0
5. 可以~

6. 高機動只會限制正常出擊, 直接用效果飛入的話可以無視高機動~

7. 會, coin機視同一張正常unit, 但不能配置人/op, 不能追加能力, 離場時直接outgame~

8. 換裝唔係pay, 不能運用無效~
頂部